Λίγα λόγια για το θέατρο

panorama_poster_1

To μεγαλειώδες Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. στις νότιες υπώρειες του λόφου “Φρούριο”, όπου βρισκόταν η οχυρωμένη Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Λειτούργησε μέχρι το τέλος του 3ου αιώνα ή τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ., οπότε και διακόπηκε απότομα η ζωή του. Ένας σεισμός στα τέλη του 2ου αιώνα ή τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. κατέστρεψε τον δεύτερο όροφο της σκηνής, τον δωρικό θριγκό και τμήμα του υπερέχοντος επιθεάτρου. Ένας δεύτερος ισχυρότατος σεισμός του 7ου αιώνα μ.Χ. επέφερε σχεδόν την ολοκληρωτική του καταστροφή.

Κατέπεσε η μεγάλη στοά πίσω από τη σκηνή και υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα αναλήματα.

Στον λόφο του Φρουρίου εκτός από το Αρχαίο Θέατρο υπήρχε ο ναός της Πολιάδος Αθηνάς, τα Ιερά του Διός Ομολώου, του Διός Θαυλίου, της Αρτέμιδας Θροσίας, της Αρτέμιδας Ειλειθίας, της Αρτέμιδας Βενδίδος (στο αρχαίο θέατρο), του Ηρακλή απ’ όπου είλκαν την καταγωγή τους οι Αλευάδες. Ακόμα πολύ κοντά στο Θέατρο βρισκόταν και ο ναός του Διονύσου με την προσωνυμία Κάρπιος. Όλα αυτά τα Ιερά συνθέτουν ένα σπουδαίο μνημειακό σύνολο που βρίσκεται στην πιο θελκτική πλευρά της Ακρόπολης και της Ελεύθερης Αγοράς, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούσε το ίδιο το θέατρο.

Στο μνημείο αυτό, εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, επαναλήψεις κλασικών έργων, παίζονταν και πρωτότυπα έργα της Νέας Κωμωδίας αυτής της εποχής.
Χρησιμοποιείται ακόμα το θέατρο ως χώρος υπαιθρίων συνεδριάσεων της εκκλησίας του Δήμου, η οποία στην αρχαία Λάρισα είχε την πανάρχαια ονομασία της “Αγοράς”.

Επικεφαλής των συνεδριάσεων αυτών ήταν ο πρωτοστάτης Σταγός. Επιπλέον συνεδρίαζαν στο ίδιο μνημείο και οι αντιπρόσωποι, οι σύνεδροι, των διαφορών πόλεων – κρατών που συμμετείχαν στην ομοσπονδία των θεσσαλικών πόλεων, με πρωτεύουσα τη Λάρισα, στο περίφημο Κοινό των Θεσσαλών